Monday, September 07, 2009

NAMA DIA LOQMAN, IYE DIA LOQMAN!!

Semalam, macam biasa rutin pagi ahad, aku ke Shah Alam menyelam bundle bundle sambil berjumpa suplier. Balik tu, aku singgah sebentar kat Bundle tepi highway Puchong kalau ikut Hicom sebelah kiri sebelum tol..

Masa aku datang, aku terus membelek - belek jutaan baju bundle. Tatkala itu datang 3 orang budak lelaki berpakaian jubah putih sambil berketayap. Tanggapan aku mereka mungkin bersekolah agama atau pondok.

Setelah sesi menukar barangan yang di beli tidak di endah oleh pekedai, mereka pun pulang..tetiba pekedai tu menahan 2 budak lelaki yang umur mereka , aku badget lebih kurang 9 ke 10 tahun.

Pekedai tu tanya: ini apa ?(sambil menunjukkan snowcap berwarna hitam) kamu mencuri ini ye

Salah seorang budak lelaki itu cakap: Saya minta maaf pakcik.

Pekedai : siapa nama kamu ?

Budak lelaki: Loqman

Pekedai: Jangan minta maaf di sini, nanti saya akan pergi ke sekolah, minta maaf di sana

Betul nama dia Lokman? tanya pekedai kepada Budak lelaki ke - 2

Budak lelaki ke 2: Ye nama dia Loqman

Terus pekedai itu bercakap" Tengok Pakai Songkok saja Tapi Mencuri (sambil mukanya melihat aku yang tercegat di situ)......

masih tergiang - ngiang ucapan terakhir pekedai tu......aku terus memikirkan luaran tak menunjukkan dalaman mat saleh cakap " don't judge a book by it's cover"

tapi apa lah sangat setakat snowcap berharga RM 5 untuk seorang budak, mungkin dia benar - benar mahu memiliki snowcap itu tapi tak de duit dan tindakan mencuri itu tidak menghalalkan cara, dan pakcik tu pun cuba lah nasihat dan bersedekah..pahala bulan ramadhan ni..dan aku mungkin dapat sesuatu daripada peristiwa itu..

Baca, Fikir, Komen

Related Posts with Thumbnails